Projecten

 

Voor gelijkspel

Aanleg van een voetbalveld voor het dorp El Divisadero

El Divisadero is een dorp op 45 km afstand van de Hondurese hoofdstad Tegucigalpa. Het dorp is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Vanaf de verharde weg is het anderhalf uur lopen in de brandende zon. Het dorp bestaat uit vijf kleine gehuchten: La Jagua, La Muchagua, Los Carbones, El Valle en El Llano. El Divisadero bestaat uit ongeveer 800 vaste inwoners, maar in het weekend wordt deze hoeveelheid bijna verdubbeld door de arbeiders en studenten die in de hoofdstad wonen. De belangrijkste inkomstenbronnen van de vast inwoners zijn de bouw, het telen van maïs en bonen en het maken van rosquillas (maïskoekjes volgens het lokale recept).

El Divisadero heeft maar één voetbalveld. Het veld is in zeer slechte staat door gebrek aan middelen en de gevolgen van het regenseizoen. Hierdoor heeft El Divisadero de afgelopen twee jaar geen eigen voetbalcompetitie gehad. De clubs spelen wel, maar in andere competities van dorpen in de omgeving. De spelers moeten ver reizen voor de wedstrijden. Bovendien is er geen garantie dat er elk seizoen een vrije plek is voor de teams om te spelen.

Voetbal is in Honduras een heel belangrijke sport. Niet alleen de mannen, maar ook de vrouwen zijn over het algemeen gek op voetbal. In El Divisadero was het voetbalveld, in tijden dat er wel gespeeld werd, de ontmoetingsplek bij uitstek. Er kwamen elke zondag zo'n 400 mensen naar het veld toe. Voetbal spelen en kijken naar voetbal zijn de belangrijkste vrijetijdsbesteding van de inwoners van El Divisadero.

Het project Voor gelijkspel gaat het voetbalveld een opknapbeurt geven zodat de kern voor sociale contacten weer hersteld wordt en daarnaast het sporten in het algemeen gestimuleerd wordt. Het voetbalveld wordt geëgaliseerd en krijgt een omranding van een stenen muurtje dat voorkomt dat het regenwater het veld verwoest. Er wordt een waterverbinding aangelegd zodat het veld besproeid kan worden. Daarnaast worden er een kleine betonnen tribune, een kleedkamer en twee kiosken aangelegd waar mensen een drankje en eten kunnen kopen. Een van beide kiosken is voor de vereniging zelf en de andere zal verhuurd worden aan iemand uit het dorp.

De aanleg van het veld wordt op een innovatieve en duurzame aanpak gerealiseerd. Voorheen werd het veld zo gerepareerd dat het een kleine twee jaar gebruikt kon worden. Door het veld met muurtjes te omringen wordt voorkomen dat de regen de grond verschuift. Dat in combinatie met de aanleg van een waterverbinding leidt tot verbeterde verzorging van het veld tijdens het droge seizoen.

Tot nu toe financiert de voetbalvereniging het onderhoud van het veld. Dit doet zij door het organiseren van feesten en met giften van derden. Echter door het bouwen van twee kiosken met een dubbelfunctie, te weten, verkoop van consumpties aan het publiek en verhuur aan andere verkopers, ontvangt de voetbalvereniging stabiele eigen inkomsten en heeft voortaan de zekerheid het onderhoud zelf te kunnen financieren.

Innovatief is ook dat het veld voor meerder doelgroepen wordt gebruikt. Door de week wordt het gebruikt voor gymlessen van schoolkinderen, zodat zij niet langer in de gangen van de scholen of op straat gymlessen krijgen.

 

 

Het veld op dit moment

 

De kantine

 

 

U ben de bezoeker nummer:
Bedank voor uw bezoek: